Virtueel Museum Grimbergen

Sint-Servaaskerk (Grimbergen)
 


Sint-Servaaskerk ( Grimbergen )

De abdijkerk, in 1999 verheven tot basiliek, beheerst het Grimbergse kerksplein; de eerste steen ervan werd in 1660 gelegd.

Het ontwerp van de abdijkerk, die volledig in plaatselijke zandsteen is opgetrokken, komt van broeder Gilbert van Zinnik.

De kerk, een van de mooiste barokmonumenten van ons land, zou echter nooit voltooid worden. Dit zien we duidelijk aan het ontbreken van een torenspits, de niet passende voorgevel en twee traveeŽn en de monumentale ingangspartij.

Het interieur is rijkelijk versierd met allerhande ornamenten die het geheel een feestelijk uiterlijk meegeven. De triomfalistische sfeer, kenmerkend voor de Contra-Reformatie, vindt men ook in het fraaie meubilair terug waaronder de biechtstoelen, het theatraal hoofdaltaar en het schitterend koorgestoelte. Zwart en wit marmer en gedetailleerde beeltenissen volledig in hout gesneden vormen een prachtig decor.

Het orgel en de preekstoel zijn de absolute toppers in de Sint-Servaasbasiliek. Het orgel werd in 1750 gebouwd door Jan Thomas Forceville en door J.B. Goynaut voltooid. De monumentale preekstoel is een werk van Hendrik-Frans Verbruggen. Ook een vermelding waard is het Verrijzenismonument in het hoogkoor. Hier laten dood (skelet) en tijd (oude man met baard en vleugels) zien wat vergankelijkheid is.

In de majestueuze ruimte wordt de hoogmis elke zondag opgeluisterd met de Gregoriaanse gezangen van het abdijkoor en vanuit de toren strooit de beiaardier (de beiaard telt 49 klokken) op zon- en feestdagen feestelijke klanken over het centrum. Ook de sacristie is een waar pronkstuk dat een bezoek meer dan waard is.
 


Sint-Servaaskerk vroeger

Sint-Servaaskerk