Virtueel Museum Grimbergen

Villa Vrijheidsmin (Humbeek)
 


Villa Vrijheidsmin
Westvaartdijk nr 328, Humbeek

De Villa “Vrijheidsmin" werd gebouwd in 1915 ter vervanging van de vernielde brouwerswoning van brouwerij en mouterij "Sint-Michael". Deze was gesitueerd op het braakliggende stuk grond links van de woning.
Voor de verdere geschiedenis zie Westvaartdijk nr. 334.

Decoratief opgevat onderkelderd breedhuis met enkelhuisopstand van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak van 1915.
Baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van witte en gele geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen voor de muurbanden, hoekstenen en druiplijsten.
Lijstgevel op hardstenen en breukstenen plint afgelijnd door een houten kroon- lijst op klossen met tandlijst en dropmotief. Korfboogvormige muuropeningen voorzien van hardstenen, witte en gele geglazuurde boog- en sluitstenen onder hardstenen druiplijstje op gekrulde uiteinden, op de bovenverdieping met art-nouveau-inslag.

Boven de deur hardstenen cartouche met opschrift: "1639 VILLA 1915 / VRIJHEIDSMIN". Bewaard schrijnwerk alsook het gekleurde glas.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteur: Van Damme, Marjolijn