Virtueel Museum Grimbergen

Steeneikkapel (Humbeek)
 


Steeneikkapel

In 1997 heropgebouwde "Steeneikkapel" gelegen te midden van velden op het hoogste punt van de Steeneikstraat ter hoogte van de Groenstraat. Het omringend plantsoen met twee oudere ceders bevat een waterpomp en achter de kapel twee gietijzeren kruisen.

Oorspronkelijke opgericht als dankkapel in 1712 door Gullian Vleeracker en Marie Crabbé en in 1861 hersteld door C.J. De Groef en J.C. Lauwers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse soldaten afgebrand en pas in 1936 herbouwd door toedoen van Mejuffrouw V. Van Capellen en de BJB-meisjes als een eenvoudig driehoekig muurvlak met uitspringende nis. In 1997 door de dorpsvrienden van Humbeek vervangen door de huidige constructie (zie opschrift).

Eenbeukige bakstenen kapel onder overkragend leien zadeldak met houten klokkentorentje en windhaan. Puntgevel met gelijkaardige toegang afgesloten door een beglaasde aluminium deur. Eenvoudig bakstenen interieur met een 19de-eeuws houten figuratief beschilderd altaar waarop een hedendaags houten Mariabeeld onder beschilderd houten baldakijn. Naar verluidt is dit het laatst bewaarde altaar van de vier processie-altaren te Humbeek.

Mondelinge informatie van Mr. Emmerechts.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Damme, Marjolijn
 


Steeneikkapel

Steeneikkapel