Virtueel Museum Grimbergen

Grafkapel van ridder Thijs (Grimbergen)
 


Grafkapel van ridder Thijs
Lintkasteelstraat, Grimbergen

Deze grafkapel is opgetrokken in het laatste kwart van de 20ste eeuw achter nr. 15. Ridder Thijs was vanaf 1946 eigenaar van het ertegenover gelegen "Lintkasteel" (nr. 22).

Rechthoekige natuurstenen kapel onder kunstleien zadeldak bekroond door een ijzeren kruis. Puntgevel met spitsbogige poortomlijsting; enkel het houten, gesculpteerd boogveld met een metalen gekruisigde Christus bleef bewaard.

Boven de sluitsteen ingekrast Christusmonogram. Eenvoudig interieur met massieve grafsteen waarop het opschrift: "ALBERT EDOUARD WILLIAM / CHEVALIER THYS", vergezeld van twee arduinen zitbanken, een natuurstenen altaar met Mariabeeld en tegen de achterwand een stenen relief met de afbeelding van Sint-Joris en de draak.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs: Van Damme, Marjolijn