Virtueel Museum Grimbergen

De Waux-Hall (Grimbergen)
 


De Waux-Hall
Onze-Lieve-Vrouwstraat, 1, Grimbergen

Betekenis van de naam

Deze Engelse naam is in Engeland in de 18e eeuw ontstaan voor de aanduiding van een polyvalent feestgebouw, eventueel met parkje. In zo een gebouw kon men zowel eten als drinken. Tijdens de 18e eeuw ontstonden in Engeland veel zalen en privéclubs. Het woord en het idee kende navolging in Brussel met de nog steeds bestaande en historische Waux-Hall in Brussel (heden een dure privéclub) alsook in de kuurstad Spa.

geschiedenis:

Op de hoek met de voetweg Sleutelstraatje, werd in de eerste helft van de 18de eeuw de afspanning "Waux-Hall" opgetrokken. Dit dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen contrasteerde fel met de overige panden die bestonden uit eenvoudige eenlaagse werkmanshuisjes onder rieten daken met dakvensters (zie oude foto en schilderij van E. Betigny, 1936).

Deze historische Waux-Hall werd gesloopt in 1946 en vervangen door de huidige feestzaal en drankencentrale van de familie Van Ruysseveldt.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteur: Van Damme, Marjolijn
 


Onze Lieve Vrouwestraat