Virtueel Museum Grimbergen

De Puller (Grimbergen)
 


Herberg The Puller

Betekenis van de naam.
De “puller” of pulder is een dialectwoord voor poelder. Deze poelder was een werkman die in een "steenpoel" werkte en de "stenen" (lees witte zandstenen) "scheist" of splitste van de lagen door er water tussen te gieten. De steenpoelder of steenpoeler was soms ook de steenhouwer. In het Frans is hij “le quarrier qui coupe et tire les pierres des quarrieres”

In Vlaanderen bewerkten de Romeinen reeds witte steen in Balegem maar ook in andere gemeenten. De steenpoel was vaak een grote openluchtgroeve die meestal niet dieper was dan 4 tot 10 meter. Maar in en rondom de steenpoel werkten ook de beste steenkappers die mooi beeldhouwwerk maakten.
Waar vandaag de vijver van kasteel d’Overschie ligt bevondt zich 200 jaar geleden een grote steenpoel die toen eigendom was van de abdij.
De mooiste witte stenen werden daar geproduceerd, ondermeer voor de bouw van de basiliek (vanaf 1660) alsook de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Waar men nu de bio-boerderij Den Diepen Boomgaard, (Rijkenhoekstraat 80) ziet, verhandelde men voor het laatst de witte stenen. Veel Grimbergse vijvers zijn ondergelopen steenpoelen.
Grimbergen was ooit beroemd voor zijn witte steenindustrie alsook deze van Balegem en Affligem.
Men verkocht de witte steen van Vlaamse steenpoelen tot in Engeland.
(Er is ook een Engelse woord "The puller", en dat betekent "De Trekker"; to pull = trekken (pull-over) maar dit is voor Grimbergen niet van toepassing)