Virtueel Museum Grimbergen

De Eldorado (Humbeek)
 


De Eldorado
Kerkstraat nrs 251-253
Humbeek

Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, vermoedelijk uit eind 19de - begin 20ste eeuw, waarvan de begane grond in de jaren 1930 verbouwd werd tot een woongedeelte en café / feestzaal in modernistische stijl met art-deco-inslag, volgens een keramieke gevelsteen en een opschrift op de plint naar ontwerp van Jean De Roy uit Merchtem.

Oorspronkelijk traditionele bakstenen lijstgevel met muurbanden, boogstenen en fries in gesinterde baksteen, afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen; aangepast op de begane grond waarbij de gevel werd bezet met groengeschilderde platte baksteen met benadrukte lintvoeg en voorzien van een fraaie cafépui van groene en bruine geglazuurde keramiektegels op een lage hardstenen plint. Plastische behandeling van de gevel door de afgeronde en halfronde deur- en poortstijlen, portieken en uitspringende deurluifel.
Rechthoekige muuropeningen en oculus op het gelijkvloers, getoogde vensters op de verdieping.
Houten schrijnwerk, nog origineel op de begane grond en met behoud van de mooie geometrische glas-in-loodvensters.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteur: Van Damme, Marjolijn
 


Cafe Eldorado

Cafe Eldorado (zaal)
Eldorado zaal