Virtueel Museum Grimbergen

De Kroon (Grimbergen)
 


De Kroon
Kerkplein nr 6, Grimbergen


"De Kroon", reeds onder deze naam gekend in de eerste helft van de 15de eeuw, dateert in zijn huidige vorm vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw (zie steekboogvensters en kapconstructie).

In verschillende opzichten een merkwaardig pand dat aan de straatzijde een breedhuis met gebogen gevelverloop combineert met een naar voren springende torenvormige uitbouw van één travee. Volgens sommigen behoorde deze aanbouw oorspronkelijk tot een aangrenzend pand, bekend onder de naam "Op de trappen" of "Kijk uit".

Opgenomen als monument in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij M.B. van 17 februari 1997.

Gedeeltelijk vrijstaand breedhuis opgetrokken in lokale kalkzandsteen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (eternietleien).
Lijstgevel met gewijzigde ordonnantie afgelijnd door een kwarthol geprofileerde daklijst. Steekboogvensters, op de begane grond beluikt, en een neotraditionele pui uit het tweede kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van een venster en een deur nog weergegeven op een schilderij van Wilmet circa 1920.
Gecementeerde linker zijgevel, met aandak en schouderstuk aan de straatzijde, op de zoldervensters na volledig blind.

De torenachtige uitbouw van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak, nok parallel aan de straat, is opgetrokken uit baksteen en voorzien van rechthoekige openingen onder arduinen lateien. De deur is niet aangegeven door Wilmet. Zijpuntgevel met vlechtingen en een oculus.
Aan de achterzijde is er niets te merken van de niet onmiddellijk te verklaren dispositie. De vier traveeën tellende kalkzandstenen achtergevel is grotendeels gecementeerd en opengewerkt met deels aangepaste hoge rechthoekige vensters.
Inwendig bleef de originele dragende structuur met moer- en kinderbalken en de kapconstructie bewaard.Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteur: Van Damme, Marjolijn

 


Herberg De Kroon

Herberg 'De Kroon'

Achtertuin De Kroon

Achtertuin de Kroon

De Kroon (vroeger)