Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Little Jimmy)
 

 
Little Jimmy, alias Don Croissant
° Gent, Ledeberg, 8-11-1944 –  † Machelen (Brabant), 6-1-2020

Marc Claeys is geboren als zoon van een bakker (vanwaar zijn pseudoniem Don Croissant), te Gent in 1944. Hij begon vrij jong met muziek maken, geïnspireerd door de blues-legendes Bo Diddley en John Lee Hooker. Algauw was hij in het Gentse bekend als Little Jimmy, zanger/ gitarist van de sixties rockgroep The Sharks. Ze namen in 1965 te Maldegem deel aan de Gouden Micro, een wedstrijd voor muziekgroepen. Jimmy en zijn Sharks kaapten er de tweede prijs weg! Winnaars werden de professionele Manhattan's die als laureaten onder meer een optreden in de grote zaal van het Brusselse Martini Center mochten spelen.

Onder de naam Little Jimmy & The Sharks speelde hij in 1966 op het Wolu-City festival het voorprogramma van de The Who, toen naast The Beatles een van dé topgroepen van de Britse popmuziek. Meteen daarna moesten The Sharks weg want ze hadden nog een optreden in Steenokkerzeel. In 1973 speelden de Rolling Stones in het Antwerpse Sportpaleis en na verloop ontmoette Jimmy de Stones’ gitarist Keith Richards en zijn vriendin Anita Pallenberg aan hun witte mercedes. Zij trokken die avond nog naar München maar Jimmy is niet meegereden omdat hij thuis een babysit had die op zijn zoon paste. Hij haakte even later af en wijdde zich ruim tien jaar aan zijn gezin.

Hij ontmoette de bekende Chris Whitley die in Gent woonde met wie hij in New-York een carrière probeerde op te starten. Chris wou echter terug naar België omdat zijn vrouw in Gent in verwachting was van een meisje, dat nu als Trixie een mooie loopbaan in de muziek uitbouwt. Jimmy speelde dan samen met zijn Gentse blueskompaan Roland Van Campenhout en ook Jean Blaute regelmatig in de diverse jeugdhuizen en blues- en folkklubs. Begin jaren ’90 nam hij op voor Starman Records maar manager Felix Huybrechts zei dat het niets was geworden omdat Jimmy een non-comformist was, een zachte anarchist, die zijn eigen leven wou leiden. We zagen hem in Vilvoorde verscheidene keren aan het werk toen hij voor het kleine festival in de Vissersstraat door De Cuyper werd uitgenodigd. Hij was toen omringd door vier bekende vlaamse muzikanten die onder de naam The Silver Foxes waaronder Michel Verbelen (ex-Pendulum) en nu al 30 jaar bassist bij Raymond van het Groenewoud, gitarist Pol De Poorter ( van ondermeer Miek& Roel) en Patrick Riguelle ( ex-Kadril).


" Ik heb Little Jimmy tien jaar geleden echt leren kennen ", zegt platenproducer Tiny Legs Tim in Het Nieuwsblad. “Hij opende mijn ogen : Jimmy was een van de weinige blanke bluesartiesten die de primitieve blues met het geluid en de sfeer van RL Burnside en John Lee Hooker kon spelen. Hij was een van de beste Belgische bluesmuzikanten "

Jimmy bracht op het label ‘Sing my Title’ een handvol platen uit.

Jimmy woonde een aantal jaren op een woonboot gelegen aan het Willebroek-kanaal rechtover het bekende café/teater van de Zeilclub op de Oostvaartoever te Grimbergen Hij verhuisde naar Vilvoorde nadat er bij een inbraak een van zijn Fendergitaren en een versterker was gestolen. Vorig jaar nog verscheen zijn laatste elpee/ CD “Blues rebel’, waarmee hij in de zomer van 2020 wou toeren. Een van zijn vaste stekken in Grimbergen was de bekende Koninklijke Zeilclub aan het kanaal waar hij op zondagnamiddag zijn glaasje wijn kwam nippen en een uitgebreide babbel slaan. Of hij trok naar het volkse kaffeetje “De Veldkant” in gelijknamige wijk van Grimbergen, bij ‘de Willy’ (De Vinck) die ooit de uitbater was geweest van het ( nu afgebroken ) café en voormalig jeugdhuis Tattoo aan de Verbrande Brug.

Een paar jaar geleden zagen we Jimmy aan het werk ter gelegenheid van de release van zijn plaat ‘Tiger Tapes’ waar hij voor Het Nieuwsblad een uitgebreid interview deed onder de noemer “Belgian White Blues”. En vorig jaar stelde hij op 4 mei nog tijdens een gezellige bluesavond in de “Zeilclub” zijn nieuwe elpee/cedee voor waarop hij na het optreden vele keren zijn handtekening mocht zetten…

"Het is met groot verdriet dat we de plotselinge dood van Little Jimmy aankondigen. Jimmy was een icoon van nationale rock and roll, een volbloed bluesman en vooral een zeer inspirerende en mooie persoon. We zullen je heel erg missen" , zegt Tim op Facebook in de context van zijn Sing My Title- label , waarop hij onlangs Blues Rebel heeft uitgebracht.

Zijn vriendin Corry Blaute denkt aan hem als ‘de man vol leven en jolijt bij een glaasje rode wijn die veel plezier kon maken’ … Jimmy overleed te Machelen op 75-jarige leeftijd.


S.D.

 


Little Jimmy Alias Don Croissant