Virtueel Museum Grimbergen

Muziekgroep (The Pendulum Reunion Band)
 


The Pendulum Reunion Band

Van 1970 tot 1981 was de Belgische country-rockgroep Pendulum niet weg te denken uit de jeugdhuizen, parochiezalen, volkshuizen, culturele centra en andere muziektempels. Eigen hits ( It's a Beautiful Day, Early Morning Rain, ...) afgewisseld met nummers van bekende en minder bekende country-rock grootheden zoals de Byrds, Eagles, Merle Haggard e.v.a. werden met grote virtuositeit op het publiek losgelaten. Bij Pendulum zaten dan ook de beste countrymuzikanten uit ons landje : Erik Van Neygen (die eind ’72 overstapte naar Louisette met Raymond van het Groenewoud, en nog later solo ging), Tuur Huysvelt (de enige Belgische pedalsteel gitarist van die periode), Mich Verbelen (die later met Kris De Bruyne en Raymond de zalen onveilig maakte), Serge Demol (ex-Buddy and The Shamrocks), Anthony Aussems (ex-Pocket), Simon Shrimpton Smith (ex-Triple S Band), Yvonne Smithies, John Colston ( en ex- The Casuals), drummer Jan Schoevaerts, Pic en Alain Cornet (allen ex-Wellington II), en Mighty Michel De Smet aan de fiddle en mandoline...

De bezetting veranderde regelmatig (zoals het goede groepen betaamt) en ook de groepsnaam veranderde wel eens: van Pendulum naar Pendulum II, naar Transit … Om uiteindelijk in februari 1982 na een afscheidsconcert onder de naam Pendulum in de Ancienne Belgique af te ronden. Jelle trok met Simon en Marcel Schraepen ( ex-Triple S Band) onder de naam White line fever verder terwijl Serge, Karel en Michel hun Transit-repertoire regelmatig op de podia brachten…

Na meer dan 35 jaar besloten 7 muzikanten van de verschillende bezettingen dat het tijd werd om de draad weer op te pikken. Op vraag van jeugdvriend Guido Mommaerts sloegen ze aan het repeteren en bezetten het podium te Diegem om er de 35 jaar van jeugdhuis Plekpot/Astron met een leuke reünie feestelijk te vieren. En zo werd de Pendulum Reunion Band geboren. Met aan de bas afwisselend origineel Pendulum lid Michel Verbelen en Alain Cornet, gewezen bassist van de Transit formatie.

  • Serge Demol (zang, tamboerijn)

  • Anthony Aussems (akoestische gitaar, zang)

  • Marc Loos (bas)

  • Michel De Smet (viool, mandoline, keyboards en zang)

  • Simon Shrimpton Smith (elektrische en akoestische gitaar, mandoline en zang)

  • Jan Schoevaerts (drums)

  • Marcel Schraepen (akoestische en elektrische gitaar, zang)

In september 2015 zag Serge zag dat zowel klank als repertoire en présence van de Reunion Band op hun best waren en sprak Tom Serkeyn, journalist bij RingTV, aan of het niet mogelijk was een captatie te doen tijdens een van de geplande optredens.Bron: Ring TV

Serge : “De uitnodiging kwam van Diegemse schepen Panneels, in naam van het schepen-college van Machelen om op de Nieuwjaarsreceptie te spelen in het gloednieuwe gemeenschapscentrum “t Zand” te Diegem. Het was een onverhoopte kans : de gemeente Machelen was immers in 2015 laureaat geworden als Fairtradegemeente en RingTV had dan ook alle redenen om te komen filmen.”

Het grootste deel van het optreden werd ‘live’opgenomen. Daaruit werd, samen met interviews (afgenomen door Helen Bogaerts) met zanger Serge Demol en drummer Jan Schoevaerts. een flitsende Kris-Kras reportage gemaakt. Die op dinsdag 12 januari werd uitgezonden, met herhalingen tijdens het volgende weekeinde. Volgde zeer veel respons vanwege de vele liefhebbers en vrienden die de groep al lang niet meer hadden gezien en er werden talrijke nieuwe contacten gelegd.

2018

Tien jaar Pendulum Reunion band, en dat zou gevierd worden. De zaal van het GC De Linde in Haren was dé gedroomde locatie om voor eigen publiek (uit de hele NoordRand) op te treden. Voorprogramma was een uurtje folk& gospel door de Martin Clan, waarin de Amerikaanse zussen Elisa & Ruby maar ook Ilona Martin optraden met naast hen multi-muzikant Gust De Prins en gitarist Bart Stallaert.

Pendulum volgde dan met een mooie setlist van twee uur muziek van de bovenste plank, van Merle Haggard en Rick Nelson tot en met The Eagles en the Flying Burroto brothers.
In het voorjaar van 2019 werd bassist Marc Loos, wegens met pensioen op 60 en verhuis naar het verre Auvergne (Fr.) vervangen door Luk Lantin ( ex-White line fever en ex-Transit)

Waarna optredens volgden in de bekende locaties Het Heemerf in Kasterlee ( voor de 5de keer op uitnodiging !) het gemeenschapscentrum De Kam in Wezembeek-Oppem, de Kasselse Feesten en de “Kantine” van de Sporthal te Grimbergen….

Covid-19 - Corona kwam dan roet in het eten gooien en een aantal optredens te Asse, Hoeilaart en Bree moesten worden afgezegd en uitgesteld werden ! Serge en Alain maakten van die tijd gebruik om de compilatie Pendulum LP op vinyl samen te stellen. Ze verscheen in eigen beheer op het Bootleg label. Ze plukten uit de in 2011 verschenen mini-CD , alle Pendulum en Transit singels en nummers uit de Transit-LP ‘First Ride’. Plus een aangepaste versie van de nooit eerder verschenen songs ‘Come to my house’ van Pendulum en het bekende ‘Galway girl’ gezongen door gitarist Simon Shrimpton-Smith.

Alain Cornet overleed op 14 oktober 2020, na complicaties en longontsteking als gevolg van een zware operatie. Hij had eind september de lay-out van de platen-hoes nog volledig afgewerkt!
De LP werd op 29 oktober 2021 live voorgesteld in het GC De Linde te Haren-Brussel waar 100 genummerde exemplaren (als collector items) meteen de deur uit waren. Tegen de einde-jaarsfeesten was de hele oplage vrijwel uitverkocht. Waarna in het voorjaar 2022 de “15 jaar PRB- toer” volgde. Met als hoogtepunt het optreden op die pachtige zomeravond van 2 juli 2022 op het grote terras van de Grimbergse sporthal ( dat Serge tijdens het optreden ‘sportpaleis’ noemde…) Dit voor een massa vrienden uit de wijde omgeving en vele fans- van- toen… Een mooie afsluiter na 15 jaar PRB, en eindigen in schoonheid is het allerbeste wat je kan doen !
Op vraag van vrienden in het Limburgse Bree werd voor het door Covid afgelaste optreden dan toch een nieuwe datum gevonden alsook voor het ‘concert voor Jelle’, de betreurde gitarist en vriend van groep Transit . En komt de Pendulum Reunion band dus terug samen voor twee concerten ; op dinsdag 29 november in het GC De Zeepziederij in Bree en op zaterdag 3 december 2022 in het Ontmoetingscentrum De Kam in Wezembeek-Oppem(bij Tervuren)

G.M.

 

Deze 7 koppige band brengen sinds hun wederoptreden in 2008 nog steeds een volledig uitgebouwde set van prachtige meerstemmige country-rock..

Pendulum Reunion Band te Haren

 

Hier volgt een mooie reportage van radio Moetoen te Vilvoorde